Kamperen in Nederland: Populariteit groeit, maar traditionele kampeerplekken verminderen 

25 augustus, 2023

Kamperen in Nederland groeit in populariteit. Steeds meer Nederlanders kamperen in eigen land en ook ontdekken buitenlandse kampeerders de charme van een kampeervakantie in Nederland.   

Stijgende bezoekersaantallen  

Met name buitenlandse toeristen weten Nederland steeds vaker in de zomermaanden te vinden. Het aantal overnachtingen op Nederlandse campings door buitenlandse gasten is gestegen van 1,8 miljoen in de zomer van 2013 naar 2,6 miljoen in juli en augustus van het afgelopen jaar. Met name Duitse kampeerders dragen bij aan deze groei, vooral aan de Noordzeekust. 

Nederlanders zelf gaan ook steeds vaker kamperen in eigen land. Na een dieptepunt in 2017, waarin slechts 7,7 miljoen zomerse campingnachten werden geteld, is dit aantal weer gestegen. In juni en augustus van vorig jaar waren er al 9,8 miljoen overnachtingen op Nederlandse campings. 

Daling van het aantal kampeerplekken  

Ondanks de groeiende populariteit van kamperen is het opvallend dat het aantal kampeerplekken in Nederland de afgelopen tien jaar aanzienlijk is afgenomen. Het aantal kampeerplekken en veldjes waar je je tent, caravan, camper of vouwwagen neer kunt zetten neemt al jaren af. Dit komt omdat campings bijna niet meer in fysieke grootte kunnen groeien, terwijl ze wel te maken hebben met meer en steeds veeleisender gasten. 

Als je het traditionele kamperen ook eens wilt uitproberen overweeg dan om een caravan te kopen. Ben je fan van kamperen maar wil je wel eens iets anders dan op vakantie met de caravan, dan kun je overwegen om je caravan te verkopen. Door de opbrengst te gebruiken voor andere kampeeravonturen, kun je investeren in een ander type vakantie ervaring.  

Terugverlangen naar ‘ouderwets’ kamperen  

Ondanks deze ontwikkelingen is kamperen populairder dan ooit. Het is betaalbaar, biedt nabijheid van de natuur en geeft een gevoel van vrijheid. Echter is tegenwoordig wel goed zoeken naar de juiste camping. Het wordt namelijk steeds moeilijk om een goede plek te vinden doordat  chalets en andere vakantiehuisjes steeds meer in opkomst zijn en ruimte innemen van kampeerplekken.  Deze accommodaties kunnen het hele jaar door worden verhuurd en hebben vaak een aanzienlijk hogere prijs dan een kampeerplek.  

Corona en stijgende prijzen  

De populariteit van kamperen is mede te danken aan de coronapandemie. Veel mensen hebben herontdekt hoe fijn kamperen eigenlijk is. Tijdens de beperkingen en reisbeperkingen zochten mensen naar vrijheid en frisse lucht, wat kamperen biedt. Bovendien speelt de stijging van energie- en supermarktprijzen een rol. Kamperen garandeert een betaalbare vakantie, aangezien vakantiehuisjes al snel vier keer duurder zijn dan een kampeerplek.  

Benieuwd of kamperen iets voor jou is? Neem dan een kijkje op www.noordcaravans.nl. Overweeg jij om jouw caravan te verkopen, neem dan contact met ons op via ons webformulier.   

RDW erkend bedrijf
Binnen 48 uur een bod
Ophaalservice in heel Nederland
  • RDW erkend bedrijf
  • Binnen 48 uur een bod
  • Ophaalservice in heel Nederland

Vragen? Neem contact met ons op

Contact opnemen
085 401 24 6906-34272744
info@wijkopencaravans.nl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram