Caravan overschrijven 

13 juli, 2022

Wil je een caravan kopen of verkopen? Iedere caravan van meer dan 750 kg moet je laten overschrijven. Dit betekent dat de caravan op naam komt te staan van de nieuwe eigenaar. In Nederland is het verplicht om dit te doen. In dit artikel lees je alles over wat er komt kijken bij het overschrijven van een caravan. 

Een caravan overschrijven – wie regelt dat? 

Het kan zijn dat je de overschrijving van jouw oude of nieuwe caravan zelf moet regelen. In sommige gevallen kun je het ook laten doen. Dit hangt ervan af of je een (ver)koop sluit met een particulier of dat je in zee gaat met een RDW-erkend bedrijf.  

Regel je de (ver)koop met een particulier, dan moet de kopende partij de overschrijving regelen bij een kentekenloket, RDW-balie of –keuringsstation. Deze moet hierbij het kentekenbewijs, het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs meenemen. 

Koop je een caravan bij een RDW erkend voertuigbedrijf, of verkoop je er één aan zo’n bedrijf, dan hoef je zelf meestal niets te doen. Dit bedrijf regelt de overschrijving van de caravan dan vóór jou, zolang je maar een identiteitsbewijs (als je koper bent) of het kentekenbewijs (als je verkoper bent) meeneemt. Verkoop je jouw caravan bij Wijkopencaravans.nl, dan hoef je je dus geen zorgen te maken over de overschrijving. Wij regelen het allemaal. 

Hoe werkt het overschrijven van een caravan?

Het overschrijven van een caravan regel je via een kentekenloket, RDW-balie of –keuringsstation. De koper is wettelijk gezien verantwoordelijk voor de overschrijving. Je dient een aantal documenten mee te nemen om de overschrijving te regelen. Normaal gesproken is alles in een dag rond.

Ga je een caravan kopen of verkopen en doe je als particulieren onderling? Volg voor het overschrijven ervan dan deze stappen: 

 1. Zorg ervoor dat de kopende partij in het bezit komt van het kentekenbewijs, het tenaamstellings- en het overschrijvingsbewijs. 
 2. De koper gaat nu naar een kentekenloket, RDW-balie of –keuringsstation en neemt een legitimatiebewijs mee. 
 3. De koper ontvangt een tenaamstellingsverslag met tenaamstellingscode en een vrijwaringsbewijs. Deze laatste is belangrijk: het bewijst dat de persoon op wiens naam de caravan staat is gewijzigd. 
 4. De volgende dag ontvangt de koper het nieuwe kentekenbewijs en het tweede deel van de tenaamstellingscode. 
 5. De overschrijving is nu afgerond! 

Vindt de koop plaats bij een RDW-erkend bedrijf, dan regelt dat bedrijf de overschrijving direct voor je.  

Kan je een caravan online overschrijven?

Jazeker, tegenwoordig is het ook mogelijk om een caravan online over te schrijven. Er zijn wel een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Zo heb je de kentekencard en de tenaamstellingscode van de caravan nodig (een papieren kentekenbewijs voldoet niet). Ook moet je paspoort, rijbewijs of identiteitskaart een chip bevatten. Daarnaast heb je een telefoon nodig die Android 7.0 of hoger gebruikt, of een iPhone model 7 of hoger met iOS versie 13.2.

Online een caravan overschrijven werkt als volgt:

 1. De koper dient een identiteitscheck te doen van zijn/haar paspoort, rijbewijs of identiteitskaart via de DigiD-app.
 2. Hierna kan de koper de caravan overschrijven via de website van het RDW.
 3. Is dit gelukt, dan ontvangt de koper een aantal e-mails. In één hiervan zit het vrijwaringsbewijs; deze dient uitgeprint en overhandigd te worden aan de verkoper.
 4. De koper ontvangt benodigde documenten als het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode per e-mail en per post.
 5. De overschrijving is nu afgerond!

Wat kost het om een caravan over te schrijven?

Ondanks dat je op meerdere manieren een caravan kan laten overschrijven, zijn de kosten altijd hetzelfde. Deze bedragen 11,40 per caravan.

Caravan overschrijven door Wijkopencaravans.nl 

Verkoop je jouw caravan aan Wijkopencaravans.nl, dan hoef je je geen zorgen te maken over de overschrijving. Die regelen wij namelijk volledig voor jou. Als wij jouw caravan ophalen krijg je, zodra wij van jou het kentekenbewijs hebben ontvangen, meteen je vrijwaringsbewijs van ons. 

Kies je voor Wijkopencaravans.nl als koper van je caravan, dan profiteer je daarnaast van een zorgeloze en veilige verkoop. Wij zijn RDW-erkend en garanderen een verkoop zonder gedoe. Binnen enkele dagen ontvang je een persoonlijk, vrijblijvend en eerlijk bod. Wat voor caravan je hebt maakt niet uit; elk model is welkom. Wij halen hem vervolgens graag bij je op en regelen de overschrijving. Ideaal toch?

RDW erkend bedrijf
Binnen 48 uur een bod
Ophaalservice in heel Nederland
 • RDW erkend bedrijf
 • Binnen 48 uur een bod
 • Ophaalservice in heel Nederland

Vragen? Neem contact met ons op

Contact opnemen
085 401 24 6906-34272744
info@wijkopencaravans.nl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram