Het vrijwaringsbewijs van een caravan

2 mei, 2022

Overweeg jij al een langere tijd om jouw caravan te verkopen? Wij van Wijkopencaravans, begrijpen als geen ander dat dit een onwijs spannende periode is. Je moet namelijk niet alleen nadenken over het aangeboden verkoopbedrag, maar moet bijvoorbeeld ook het vrijwaringsbewijs van je caravan regelen. Het zogenoemde vrijwaren. Maar wat is dit nou precies en waarom heb je dit nodig bij de verkoop van jouw caravan? Lees snel verder, want wij vertellen je hier graag meer over!

Wat is een vrijwaringsbewijs?

Tijdens de verkoop van jouw caravan is het belangrijk om te weten dat je na de verkoop een vrijwaringsbewijs nodig hebt. Dit is een officieel document waarmee je gemakkelijk aantoont dat jij niet meer de rechtmatige eigenaar bent van de caravan. Hierdoor ben je niet meer verantwoordelijk voor onder andere het betalen van bekeuringen, de jaarlijkse stalling en een caravanverzekering. Niet voor niets is een vrijwaringsbewijs ontzettend belangrijk om zorgvuldig te bewaren na de verkoop van jouw caravan.

Verzekering opzeggen bij vrijwaring caravan 

Wat veel mensen in de vergeten is dat je bij de verkoop van een caravan altijd een vrijwaringsbewijs nodig hebt. Hiermee is het eigenlijk te vergelijken met de verkoop van een auto. Bij beide voertuigen heb je immers een vrijwaringsbewijs nodig. Dit officieel document toont namelijk aan dat de caravan niet meer jouw eigendom is en je daardoor niet langer verantwoordelijk bent voor de verzekering. Met de vrijwaring van de caravan is het mogelijk om de lopende caravanverzekering per direct op te zeggen. Dit voorkomt dat je nog maanden onterecht moet betalen. 

Manieren voor het vrijwaren van een caravan

Vandaag de dag zijn er verschillende manieren waarop je aan een vrijwaringsbewijs kunt komen. Dit is mogelijk doordat er meerdere manieren zijn om jouw caravan te verkopen. Je kunt ervoor kiezen om dit vervoersmiddel particulier te verkopen via Marktplaats of via een RDW-erkend bedrijf. Hieronder benoemen wij enkele manier waarop je jouw caravan kunt vrijwaren:

  • Caravan verkopen bij Wijkopencaravans
    Wanneer je besluit om jouw caravan te verkopen aan Wijkopencaravans, dan zorgen wij ervoor dat je het vrijwaringsbewijs direct meekrijgt. Dit is mogelijk doordat wij een door de RDW-erkend bedrijf zijn. Om het vrijwaren van de caravan te kunnen regelen is het handig om bij de verkoop een legitimatiebewijs en het volledige kentekenbewijs mee te nemen. Hiermee is het overschrijven binnen enkele minuten klaar.
  • Particuliere verkoop via Marktplaats
    Besluit je toch om jouw caravan particulier te verkopen via Marktplaats? Dan moet je samen met de koper naar het dichtstbijzijnde postkantoor voor de overschrijving. Na het overschrijven krijgt de koper een tenaamstellingsbewijs en krijg jij als verkoper het vrijwaringsbewijs. Het enige dat je hierna nog hoeft te doen is het resterend deel van het kentekenbewijs aan de koper mee te geven. Hiermee is jouw caravan officieel overgedragen aan de nieuwe eigenaar en hoef jij je geen zorgen meer te maken over het onderhoud of de stalling.

Caravan verkopen in het buitenland 

Het komt in de praktijk regelmatig voor dat een caravan verkocht wordt in het buitenland. Wanneer je dit overweegt, dan is het belangrijk om allereerst te informeren naar de regelgeving omtrent de verkoop van dit vervoersmiddel in het desbetreffend land. Daarnaast moet je de caravan afmelden bij het RDW, de verzekering stopzetten en de bijbehorende export papieren geven aan de buitenlandse koper. Hiermee kan de koper namelijk eenvoudig een nieuw kenteken regelen in eigen land. Een verkoop in het buitenland wordt door veel mensen als ingewikkeld beschouwd, waardoor er steeds vaker voor gekozen wordt om een caravan aan een RDW-erkend bedrijf te verkopen. 

Wat gebeurt er als je geen vrijwaringsbewijs hebt?

Normaal gesproken geeft de RDW slechts één keer een vrijwaringsbewijs uit. Mocht je om wat voor reden dan ook geen vrijwaringsbewijs hebben ontvangen, dan is er nog geen nood aan de man. In dat geval kun je een uittreksel aanvragen van je persoonlijke gegevens zoals die in het RDW-kentekenregister staan. Hierin staat wanneer het kenteken is overgeschreven.

Krijg een vrijwaringsbewijs voor je caravan bij Wijkopencaravans 

Bij Wijkopencaravans weten wij als geen ander dat de verkoop van een caravan niet moeilijk hoeft te zijn. Daarom krijg je bij ons geen loze beloftes, maar afspraken en een goed bod waar jij mee uit de voeten kunt. Wij streven ernaar om binnen 48 uur, na jouw offerteaanvraag, met een goed bod te komen. Zelfs in de late avonduren. Voor een sneller bod kan je het beste bellen naar 085-4012469 of 0634272744. Hiermee maken wij het verkopen van een caravan een stuk gemakkelijker. Bovendien zorgen wij ervoor dat je direct, na een akkoord over de verkoop, het vrijwaringsbewijs krijgt. Wel zo gemakkelijk als je snel van jouw caravan af wilt!

RDW erkend bedrijf
Binnen 48 uur een bod
Ophaalservice in heel Nederland
  • RDW erkend bedrijf
  • Binnen 48 uur een bod
  • Ophaalservice in heel Nederland

Vragen? Neem contact met ons op

Contact opnemen
085 401 24 6906-34272744
info@wijkopencaravans.nl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram