Let hierop als je een nieuwe caravan koopt

29 september, 2022

Wil je jouw huidige caravan verkopen en deze vervangen voor een nieuwe? Jouw caravan verkopen doe je gemakkelijk, snel en veilig via het formulier op Wijkopencaravans.nl. Bij ons ben je verzekerd van een zorgeloze verkoop. Wij helpen je ook graag bij het kopen van een nieuwe caravan. Daarom lees je in dit artikel de belangrijkste zaken om op te letten als je een nieuwe caravan gaat kopen. Zo weet je zeker dat je een goede aankoop doet. 

Een caravan of toch een camper? 

Voordat je concreet op zoek gaat naar een nieuwe caravan is het wellicht slim om een stap terug te doen. Want je kunt natuurlijk opnieuw een caravan kopen, maar misschien is een camper ook wel wat voor jou. 

In deze gevallen kun je het beste voor een caravan kiezen: 

 • Je verblijft graag een langere periode op dezelfde plek; 
 • Je wilt tijdens je vakantie met je losse auto op pad; 
 • Je hecht waarde aan voldoende leefruimte. 

In deze situaties kies je beter voor een camper: 

 • Je wilt graag door een bepaald gebied rondtrekken en maximaal één of twee dagen op dezelfde plek verblijven; 
 • Je de vrijheid wilt hebben om ook te kunnen wildkamperen; 
 • Je vindt wat minder binnenruimte geen probleem. 

Een nieuwe of gebruikte caravan? 

Een belangrijke keuze die je moet maken is of je kiest voor een nieuwe of gebruikte caravan. Bij een gloednieuwe caravan kun je ervan uitgaan dat alles in orde is. Bovendien heb je altijd garantie. Aan een tweedehands exemplaar zitten wat meer risico’s verbonden. Hierbij is het belangrijk dat je goed controleert of er verborgen gebreken aan de caravan zitten. Een aantal tips hiervoor: 

 • Kijk naar het onderstel of chassis en controleer of deze niet doorgezakt is of andere schade bevat. 
 • Controleer de buitenkant van de caravan op beschadigingen aan het kunststof, de ramen of het dak. 
 • Doe hetzelfde binnenin de caravan en let hierbij extra goed op de wanden en de vloer. Wees extra alert op vochtproblemen. 
 • Kijk goed naar de staat van de banden. Banden ouder dan 10 jaar en met scheurtjes erin móeten vervangen worden. 

Koop een caravan bij een RDW-erkend bedrijf 

Je kunt alle bovenstaande controles natuurlijk zelf uitvoeren, maar het is beter als een professional ernaar kijkt. Daarom is het een absolute aanrader om een caravan te kopen bij een professioneel RDW-erkend caravanbedrijf, ook als je een tweedehands model koopt. Een dergelijk bedrijf zal eventuele schade en gebreken namelijk altijd oplossen voordat het een caravan te koop zet. Bovendien krijg je bij een RDW-erkend bedrijf ook op tweedehands caravans garantie. 

Ook handig: bij een dergelijk RDW-bedrijf is het meestal mogelijk om ook je oude caravan in te ruilen. Zo ook bij ons; Wijkopencaravans.nl is namelijk onderdeel van Noord Caravans, waar je een groot aanbod vindt aan nieuwe én gebruikte caravans. 

Heb je het benodigde rijbewijs? 

Voordat je een caravan koopt is het belangrijk om na te gaan of je er überhaupt wel mee mag rijden. Met een standaard rijbewijs B mag je namelijk niet iedere caravan trekken. Houd rekening met onderstaande regels: 

 • Heb je rijbewijs B, dan mag je een caravan trekken van maximaal 750 kilo. Meer mag eventueel, maar dan mag het totale gewicht van de auto + caravan niet boven de 3500 kilo uitkomt. 
 • Heb je rijbewijs B+, dan mag je iedere caravan trekken, zolang het totale gewicht van de auto + caravan niet boven de 4250 kilo uitkomt. 
 • Heb je rijbewijs BE, dan mag je een caravan trekken van maximaal 3500 kilo. Heb je dit type rijbewijs voor 19 januari 2013 behaald, dan geldt er helemaal geen limiet. 

Kan je auto de caravan trekken? 

Het juiste rijbewijs is één ding, maar kan jouw auto de beoogde caravan überhaupt wel trekken? Check dit altijd goed voordat je tot een koop overgaat. De ANWB heeft een handige rekentool om dit per auto te controleren. 

Ruil jouw oude caravan in bij Wijkopencaravans.nl 

Ben je op zoek naar een professioneel RDW-erkend bedrijf waar je jouw oude caravan kunt inruilen voor een nieuwe, dan zit je goed bij Noord Caravans en Wijkopencaravans.nl. Wij zijn gevestigd in Zuidbroek (Groningen), maar zijn jou in het hele land van dienst. Verkoop je jouw caravan aan ons, dan komen wij hem altijd gratis ophalen, of je nu in Groningen of in Zeeland woont. 

Wil je voordat je op zoek gaat naar een nieuwe caravan alvast weten welk bedrag je voor je oude caravan kunt krijgen? Meld deze dan aan via het formulier op onze website. Je ontvangt vervolgens vaak binnen enkele dagen al een vrijblijvend en eerlijk bod. Bij ons ben je bovendien verzekerd van een veilige en snelle verkoop, waarbij we ook al het papierwerk voor je verzorgen. Liever langskomen? Onze showroom is altijd voor je open! 

RDW erkend bedrijf
Binnen 48 uur een bod
Ophaalservice in heel Nederland
 • RDW erkend bedrijf
 • Binnen 48 uur een bod
 • Ophaalservice in heel Nederland

Vragen? Neem contact met ons op

Contact opnemen
085 401 24 6906-34272744
info@wijkopencaravans.nl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram