Hoe lang gaat een caravan mee?

Wanneer je al een langere tijd overweegt om een caravan te kopen, dan wil jij natuurlijk niets liever dan hier jarenlang plezier van hebben. Volkomen te begrijpen aangezien de aanschaf van een caravan over het algemeen prijzig is. De aanschaf van een caravan is goed te vergelijken met de aanschaf van een auto. Maar hoe gaat dit nu precies voor de aanschaf van een caravan in zijn werk, of hoe lang gaat een caravan nu ongeveer mee? In dit artikel nemen wij verschillende factoren onder de loep die de levensduur beïnvloeden. Lees snel verder en ontdek hoe lang jij plezier kunt hebben van een caravan. Wie weet sta jij binnenkort dan wel met jouw nieuwe aanwinst op een camping in Zuid-Frankrijk!

Caravan aanmelden

Situaties waarin het handig is om de levensduur te weten

Hoogstwaarschijnlijk vraag jij je af waarom het handig is om te weten wat de levensduur van een caravan is. Hiervoor zijn verschillende redenen te benoemen aangezien er zich diverse situaties kunnen voordoen. In de praktijk is het in ieder geval handig om te weten hoelang een caravan mee gaat wanneer je te maken krijgt met één van onderstaande situaties:

 • Je wilt graag een caravan kopen;
 • Je gaat een verzekering afsluiten voor jouw huidige caravan;
 • Jouw caravan staat al enige tijd in de stalling en je bent benieuwd wat de verkoopwaarde is;
 • Jij jouw caravan wil verkopen en een inschatting wil maken van de dagwaarde;
 • Je wilt weten of het nog zinvol is een onderhoudsbeurt uit te laten voeren.

Meerdere factoren spelen een belangrijke rol

Net als bij andere voertuigen is het lastig om exact vast te stellen wat de levensduur van een caravan is. Dit komt voornamelijk doordat er verschillende factoren een rol spelen bij de uiteindelijke levensduur. Een caravan wordt over het algemeen slechts enkele weken per jaar gebruikt om vervolgens de rest van het jaar in de stalling te staan. Het type stalling (binnen of buiten) heeft ook invloed op de levensduur. Indien de caravan aan de elementen wordt blootgesteld heeft dit een negatieve invloed op de levensduur van jouw caravan. Door het weinige gebruik gaat een caravan dan ook tussen de 20 en 30 jaar mee. Er zijn ook andere factoren die impact hebben op de levensduur, wij vatten hieronder de belangrijkste samen:

 • Onderhoudsstaat: je kunt je voorstellen dat bij het goed onderhouden van een caravan de levensduur ten goede komt.
 • Technische staat: zeker bij de koop van een tweedehands caravan is het van essentieel belang om te weten wat de staat is van alle technische onderdelen van het voortuig. Denk hierbij onder andere aan de banden, accu en voertuigconstructie.
 • Schade: heeft de caravan externe schade (groot of klein) of zijn er bij vorige schades gebreken ontstaan?
 • Kilometers: indien een caravan meer kilometers heeft gemaakt veroorzaakt dit slijtage aan verschillende onderdelen.

Levensduur van een accu in de caravan

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar een caravan beschikt over een compacte accu. Dit is het hart van de caravan en gebruikt de opgewekte energie om verschillende onderdelen van de caravan te laten werken. Denk hierbij aan de verlichting, de koelkast die op temperatuur moet blijven en een eventuele verwarming of airco. Daarnaast zorgt de accu er ook voor dat diverse kleine elektronische apparaten zoals een telefoon of een tablet opgeladen kunnen worden mits de caravan niet is aangesloten op het elektriciteitsnet. De levensduur van een accu varieert tussen de 4 en 8 jaar afhankelijk van het type, gebruik, onderhoud etc.

Hoe waardevast is een caravan?

Wanneer je een nieuwe caravan op het oog hebt, is het belangrijk om te weten dat de waarde van een caravan afhangt van het type model en merk. Ondanks dat tweedehands caravans tegenwoordig veel geld waard zijn, moet je ieder jaar rekening houden met een afschrijving van +/- 10% op de aanschafprijs. Ben je in het bezit van een klassiek model? Dan kan je er rekening mee houden dat jouw caravan zijn waarde behoud en zelfs in waarde kan stijgen vanwege de populariteit en/of schaarste van dit type. Klik snel hier en ontdek wat jouw caravan waard is! 

Verkoop jouw oude caravan aan Wijkopencaravans

Beschik jij over een caravan, maar heb je inmiddels een nieuwer exemplaar op het oog? Dan doe je er goed aan om jouw oude caravan te verkopen aan Wijkopencaravans. Wij maken aan de hand van de gekregen foto's en informatie een eerlijke en persoonlijke schatting van de dagwaarde van jouw caravan. Hierbij nemen wij uiteraard alle genoemde factoren in dit artikel mee tijdens het bepalen van ons vrijblijvend bod.

Zodra je akkoord gaat met ons bod, dan profiteer je volop van onze snelle service. Zo spreken wij na acceptatie van ons bod een datum af waarop wij jouw caravan geheel gratis komen ophalen. Voorafgaand aan ons bezoek maken wij het afgesproken bedrag naar je over, zodat jij je hier geen zorgen meer over hoeft te maken. Tevens regelen wij ook al het papierwerk en de overschrijving voor je. Meld snel jouw caravan vrijblijvend aan en wie weet geniet jij binnenkort van een persoonlijke en zorgeloze verkoop van jouw oude caravan.

RDW erkend bedrijf
Binnen 48 uur een bod
Ophaalservice in heel Nederland
 • RDW erkend bedrijf
 • Binnen 48 uur een bod
 • Ophaalservice in heel Nederland

Vragen? Neem contact met ons op

Contact opnemen
085 401 24 6906-34272744
info@wijkopencaravans.nl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram