Wat kost een caravan per jaar? 

29 november, 2022

Wanneer je regelmatig gaat kamperen om tot rust te komen, dan is het te begrijpen dat jij dit het liefste in luxe en comfort doet. Zeker als je meerdere weken achter elkaar op de camping staat. Om dit mogelijk te maken is het aanschaffen van een caravan die is voorzien van alle gemakken, een goed idee. Hiermee heb je te allen tijde al jouw eigen spullen bij de hand en kun je tegelijkertijd op een comfortabele manier tot rust komen. Voordat je overgaat tot de aanschaf van een caravan is het logisch dat je alles eerst goed op een rijtje wilt zetten. Je wilt allereerst meer te weten komen over de kosten van een caravan maar ook bijvoorbeeld onderhoud, wegenbelasting, levensduur enzovoorts. Om uiteindelijk niet voor vervelende verrassingen komen te staan, vertelt Wijkopencaravans je graag meer over de verwachte kosten van deze kampeerwagen! 

Het behalen van een rijbewijs BE is nodig 

Veel mensen weten niet dat je voor het rijden met de meeste caravan een ander rijbewijs nodig hebt. Hierbij gaat het om het rijbewijs BE. Met dit rijbewijs mag je verschillende soorten aanhangwagens achter jouw auto meenemen. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, mag je met het gewone rijbewijs B alleen caravans trekken met een totaalgewicht van maximaal 750 kilogram. Vrijwel de meeste luxe caravans zitten hier ruim boven wat betekent dat het rijbewijs BE verplicht is. 

Voor het behalen van dit rijbewijs heb je rijlessen nodig van een erkende rijinstructeur. Hoeveel lessen je uiteindelijk nodig hebt is lastig te zeggen aangezien dit per persoon verschilt. Een rijles voor dit rijbewijs kost gemiddeld €47,- en het praktijkexamen kost €315,-. 

Een grote uitgave die je niet dagelijks doet 

Caravans zijn er in allerlei typen, uitvoeringen, afmetingen, nieuw of tweedehands en de aanschaf van een caravan is een grote uitgave. Houd er daarom rekening mee dat een nieuwe caravan pas vanaf +/- €13.000,- verkrijgbaar is. Wil je meer luxe en comfort? Dan kan de prijs al snel oplopen tot €40.000,-. Dit is een grote uitgave waardoor de afgelopen jaren tweedehands caravans enorm in gwild zijn. De prijs van een caravan is volledig afhankelijk van het merk, het bouwjaar en het type. Natuurlijk spelen vraag en aanbod hierbij ook een belangrijke rol. 

De maandelijkse kosten van een caravan 

Ga jij binnenkort vol enthousiasme kijken naar een tweedehands caravan? Dan begrijpen wij dat je wilt weten met welke (jaarlijkse) kosten je te maken krijgt. Toch is het noodzakelijk om te weten dat er bij een caravan onderscheidt gemaakt kan worden tussen maandelijkse- en jaarlijkse kosten. Om je hiervan een beter beeld te geven, vertellen wij hieronder graag meer over de maandelijkse kosten: 

#1 Caravanverzekering 

De grootste maandelijkse kostenpost voor caravanbezitters is de caravanverzekering. Bedragen voor een dergelijke verzekering variëren tussen de €120,- en €800,- per jaar. Dit komt neer op een maandelijks bedrag van €20,- tot en met €67,-. De uiteindelijke maandelijkse premie die je moet betalen voor jouw caravan, is lastig te bepalen aangezien dit berekend wordt aan de hand van de opgebouwde no-claim korting, gewenste dekking en leeftijd van de caravan. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om extra dekking bij te kopen voor bijvoorbeeld hagelschade, ongevallen of hulpdiensten voor onderweg. 

Het zal jou hoogstwaarschijnlijk verbazen, maar het is in ons land niet verplicht om een caravan verzekering te nemen. Toch adviseren wij om zeker bij jonge en nieuwe caravans zo’n verzekering af te sluiten. Je hebt immers een behoorlijke investering gedaan en bij onverhoopte schade kunnen de kosten snel oplopen. Dat kan een flinke domper op de vakantievreugde zijn! Hierdoor is een goede caravanverzekering onmisbaar. 

#2 Stallingskosten 

Wist je dat het in de meeste gemeenten in Nederland verboden is om jouw caravan een langere tijd op de openbare weg te parkeren? Deze wet is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van jouw gemeente en voorkomt dat anderen hinder hebben van jouw caravan. Wanneer je jouw caravan langer dan drie opeenvolgende dagen op een openbare parkeerplaats of voor het huis staat geparkeerd, dan kun je hiervoor een boete krijgen. Om dit te voorkomen is het verstandig om jouw caravan te stallen in een daarvoor geschikte stalling. De meeste caravanstallingen berekenen de stallingskosten per maand. Dit bedrag verschilt sterk per stalling wat betekent dat wij slechts een schatting kunnen geven. Gemiddeld bedragen de stallingskosten zo’n €25,- per maand. Dit komt neer op een bedrag van €300,- per jaar. 

#3 Kosten voor gasflessen 

Naast alle bovenstaande kosten is het verstandig om daarnaast rekening te houden met de kosten voor gasflessen. Het gebruik van gas is afhankelijk van het seizoen. Zo gebruik je tijdens de koudere dagen van het jaar meer gas tijdens het kamperen, dan in de warme zomermaanden. Houd er dan rekening mee dat je in de winter slechts twee dagen met een gasfles doet. Het vullen van een gasfles kost al snel rond de €45,-. 

Wat zijn de jaarlijkse kosten van een caravan? 

Je weet inmiddels met welke maandelijkse kosten je rekening moet houden wanneer je besluit om een eigen caravan te kopen. Toch is dit slechts een fractie van de totale kosten. Om een concreet beeld te krijgen, nemen we hieronder de jaarlijkse kosten onder de loep. Hierbij gaat het om het onderhoud van de caravan en de afschrijving. 

  • Afschrijving van een caravan 
    Niet geheel verassend maar net als ieder ander voertuig wordt een caravan over de tijd minder waard. Dit komt door het feit dat een caravan met regelmaat gebruikt wordt, waardoor de kans op schade toeneemt. Het is lastig om hiervoor een gemiddelde te geven, omdat de prijzen en restwaardes van tweedehands caravans erg uiteenlopen. Je doet er dus goed aan om in ieder geval altijd rekening te houden met de afschrijving. Houd bij de afschrijving ook rekening met afschrijving van de voortent, gasflessen en andere accessoires behorend bij jouw caravan. 
  • Onderhoud van een caravan 
    Een caravan moet over het algemeen veel kilometers op de snelwegen afleggen. Hierdoor is Een caravan moet over het algemeen veel kilometers afleggen. Hierdoor is het logisch dat er in de loop der jaren onderhoud nodig is en in sommige gevallen ook gebreken ontstaan. De slijtage aan een caravan hangt niet alleen af van hoe vaak de kampeerwagen gebruikt wordt, maar ook hoe je de caravan gebruikt. Door jouw caravan om de twee jaar een onderhoudsbeurt te geven, die rond de €200,- kost, zorg jij ervoor dat het in een optimale staat blijft. Gebreken worden vroegtijdig herkent wat zodat jij tijdens jouw vakantie niet langs de kant van de weg komt te staan met pech. Houd daarom rekening met €100,- voor eventuele reparaties per jaar. 

De totale kosten overzichtelijk op een rij 

Op die manier weet je precies waar je allemaal rekening mee moet houden. Om jou hiermee op weg te helpen, vind je hieronder een samenvatting van de maandelijkse en jaarlijkse kosten: 

Kosten Prijs per maand Prijs per jaar 
Caravanverzekering €20 tot €67 €120 tot €800 
Stalling €25 €300 
Onderhoud  €100 
Afschrijving  Verschilt per caravan 
Gasverbruik Afhankelijk van seizoen  

Op het eerste gezicht lijken deze kosten hoog als je slechts een paar weken per jaar gaat kamperen. Toch zijn de kosten van een caravan een stuk minder dan die van bijvoorbeeld een auto of camper. Bij deze voertuigen zijn er nog meer kosten zoals een APK-keuring en de motorrijtuigenbelasting. Hierdoor wordt het kamperen met een caravan al jaren gezien als een relatief goedkope vakantie. 

Verkoop jouw oude caravan aan Wijkopencaravans 

Heb jij gemerkt dat jij de afgelopen jaren nauwelijks meer met de caravan eropuit gaat? En wegen daardoor de vele kosten niet meer op tegen het plezier dat je aan het kamperen beleeft? Dan is het een uitstekend idee om jouw oude caravan een tweede leven te geven. Hiervoor kun je kiezen voor een particuliere verkoop via Marktplaats, maar hier liggen helaas malafide kopers en internet criminelen constant op de loer. 

Wanneer je dit risico niet wilt lopen dan kun je ervoor kiezen om jouw caravan te verkopen aan Wijkopencaravans. Wij zijn al meer dan tien jaar een RDW-erkend bedrijf en inmiddels dé caravanspecialist van Nederland. Bij ons krijg je een realistisch bod en komen wij na akkoord jouw caravan zelfs ophalen. Vraag snel een vrijblijvende offerte aan en wie weet maken wij binnenkort iemand anders blij met jouw oude geliefde caravan! 

RDW erkend bedrijf
Binnen 48 uur een bod
Ophaalservice in heel Nederland
  • RDW erkend bedrijf
  • Binnen 48 uur een bod
  • Ophaalservice in heel Nederland

Vragen? Neem contact met ons op

Contact opnemen
085 401 24 6906-34272744
info@wijkopencaravans.nl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram