Wat kost een caravan per jaar? 

29 februari, 2024

Houd je van kamperen maar doe je dit wel het liefste in zoveel mogelijk luxe en comfort? Dan is op vakantie gaan met een caravan precies wat voor jou. Maar wat kost een caravan nou precies per jaar? Voordat je er één aanschaft is het logisch dat je alle jaarlijkse en maandelijkse kosten eerst goed op een rijtje wilt zetten. In dit artikel helpen we je een handje. Hier lees je precies welke kosten je als caravanbezitter kunt verwachten, van verzekeringen tot onderhoud en van stallingskosten tot afschrijving.

Een eerste kostenpost: het behalen van je BE rijbewijs

Wat je je misschien nog niet hebt gerealiseerd is dat je voor het rijden met de meeste caravans een ander rijbewijs nodig hebt. Hierbij gaat het om het rijbewijs BE. Met dit rijbewijs mag je verschillende soorten aanhangwagens achter jouw auto meenemen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, mag je met het gewone rijbewijs B alleen caravans trekken met een totaalgewicht van maximaal 750 kilogram. Vrijwel de meeste luxe caravans zitten hier ruim boven, wat betekent dat het rijbewijs BE verplicht is. 

Voor het behalen van dit rijbewijs heb je rijlessen nodig van een erkende rijinstructeur. Hoeveel lessen je uiteindelijk nodig hebt is lastig te zeggen; dit verschilt per persoon. Een rijles voor het rijbewijs BE kost gemiddeld €47,- en het praktijkexamen kost €315,-. 

De aanschafprijs van een caravan

Caravans zijn er in allerlei typen, uitvoeringen en afmetingen. Of hij nou nieuw of tweedehands is; de aanschaf van een caravan is een grote uitgave. Houd er rekening mee dat een nieuwe caravan pas vanaf +/- €13.000,- verkrijgbaar is. Wil je meer luxe en comfort? Dan kan de prijs al snel oplopen tot €40.000,-. Door deze stevige bedragen zijn tweedehands caravans de afgelopen jaren steeds gewilder geworden. De prijs van een caravan is volledig afhankelijk van het merk, het bouwjaar en het type. Natuurlijk spelen vraag en aanbod hierbij ook een belangrijke rol. 

De maandelijkse kosten van een caravan 

Voor het gemak maken we in dit artikel onderscheid tussen maandelijkse en jaarlijkse kosten die je bij een caravan hebt. Hieronder lees je de belangrijkste maandelijkse kosten: 

#1 Caravanverzekering 

De grootste maandelijkse kostenpost voor caravanbezitters is de caravanverzekering. Bedragen voor een dergelijke verzekering variëren tussen de €120,- en €800,- per jaar. Dit komt neer op een maandelijks bedrag van €20,- tot en met €67,-. De uiteindelijke maandelijkse premie die je moet betalen voor jouw caravan is lastig te bepalen, aangezien dit berekend wordt aan de hand van de opgebouwde no-claim korting, de gewenste dekking en leeftijd van de caravan. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om extra dekking bij te kopen voor bijvoorbeeld hagelschade, ongevallen of hulpdiensten voor onderweg. 

Het is in ons land niet verplicht om een caravan verzekering af te sluiten. Toch adviseren wij om dit zeker bij jonge en nieuwe caravans wel te doen. Je hebt immers een behoorlijke investering gedaan en bij onverhoopte schade kunnen de kosten snel oplopen. Dat kan een flinke domper op de vakantievreugde zijn! Hierdoor is een goede caravanverzekering onmisbaar. 

#2 Stallingskosten 

Wist je dat het in de meeste gemeenten in Nederland verboden is om jouw caravan voor een langere tijd op de openbare weg te parkeren? Deze wet is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van jouw gemeente en voorkomt dat anderen hinder hebben van jouw caravan. Wanneer jouw caravan langer dan drie opeenvolgende dagen op een openbare parkeerplaats of voor het huis staat geparkeerd, dan kun je hiervoor een boete krijgen. Om dit te voorkomen is het verstandig om hem te stallen in een daarvoor geschikte stalling. De meeste caravanstallingen berekenen de stallingskosten per maand. Dit bedrag verschilt sterk per stalling, maar gemiddeld bedragen de stallingskosten zo’n €25,- per maand. Dit komt neer op een bedrag van €300,- per jaar. 

#3 Gasflessen 

Naast alle bovenstaande kosten is het verstandig om rekening te houden met maandelijkse kosten voor gasflessen. Het gebruik van gas is afhankelijk van het seizoen. Zo gebruik je tijdens de koudere dagen van het jaar meer gas tijdens het kamperen dan in de warme zomermaanden. Houd er rekening mee dat je in de winter slechts twee dagen met een gasfles doet. Het vullen van een gasfles kost al snel rond de €45,-. 

De jaarlijkse kosten van een caravan

De hierboven beschreven maandelijkse kosten zijn slechts een fractie van de totale kosten die komen kijken bij een caravan. De jaarlijkse kosten komen hier namelijk nog bij. Deze bestaan uit: 

  • Afschrijving 
    Net als ieder ander voertuig wordt een caravan naarmate de tijd verstrijkt minder waard. Dit komt onder andere doordat een caravan met regelmaat gebruikt wordt, waardoor de kans op schade toeneemt. Het is lastig om hiervoor een gemiddelde te geven, omdat de prijzen en restwaardes van tweedehands caravans erg uiteenlopen. Je doet er dus goed aan om in ieder geval altijd rekening te houden met de afschrijving. Houd bij de afschrijving ook rekening met afschrijving van de voortent, gasflessen en andere accessoires behorend bij jouw caravan. 
  • Onderhoud 
    Om je caravan in een goede staat te houden en eventuele gebreken op te lossen is er onderhoud nodig. De slijtage aan een caravan hangt niet alleen af van hoe vaak de kampeerwagen gebruikt wordt, maar ook hoe je hem gebruikt. Door jouw caravan om de twee jaar een onderhoudsbeurt te geven, zorg je ervoor dat hij in een optimale staat blijft. Zo’n onderhoudsbeurt kost gemiddeld €200,-. Op deze manier kun je gebreken gauw herkennen, zodat je tijdens je vakantie niet langs de kant van de weg komt te staan met pech. Houd daarom rekening met een jaarlijks bedrag van €100,- voor eventuele reparaties. 

De totale kosten op een rij 

Hieronder vind je een samenvatting van alle maandelijkse en jaarlijkse kosten: 

Kosten Prijs per maand Prijs per jaar 
Caravanverzekering €20 tot €67 €120 tot €800 
Stalling €25 €300 
Onderhoud  €100 
Afschrijving  Verschilt per caravan 
Gasverbruik Afhankelijk van seizoen  

Als je slechts een paar weken per jaar gaat kamperen lijken deze kosten hoog. Toch zijn de kosten van een caravan een stuk lager dan die van bijvoorbeeld een auto of camper. Bij deze voertuigen moet je rekening houden met nog meer kosten, zoals een APK-keuring en de motorrijtuigenbelasting. Hierdoor wordt het kamperen met een caravan al jaren gezien als een relatief goedkope vakantie. 

Verkoop jouw oude caravan aan Wijkopencaravans 

Heb jij gemerkt dat jij er de afgelopen jaren nauwelijks meer met de caravan op uit gaat? En wegen daardoor de vele kosten niet meer op tegen het plezier dat je aan het kamperen beleeft? Dan is het een uitstekend idee om jouw oude caravan een tweede leven te geven en te verkopen. Hiervoor kun je kiezen voor een particuliere verkoop via Marktplaats, maar hierbij liggen helaas malafide kopers en internetcriminelen constant op de loer. 

Wanneer je dit risico niet wilt lopen, dan is het slim om jouw caravan te verkopen aan Wijkopencaravans. Wij zijn al meer dan tien jaar een RDW-erkend bedrijf en inmiddels dé caravanspecialist van Nederland. Bij ons krijg je een realistisch bod en wij komen na akkoord jouw caravan zelfs gratis ophalen. Vraag snel een vrijblijvende offerte aan en wie weet maken wij binnenkort iemand anders blij met jouw oude geliefde caravan! 

RDW erkend bedrijf
Binnen 48 uur een bod
Ophaalservice in heel Nederland
  • RDW erkend bedrijf
  • Binnen 48 uur een bod
  • Ophaalservice in heel Nederland

Vragen? Neem contact met ons op

Contact opnemen
085 401 24 6906-34272744
info@wijkopencaravans.nl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram