7 tips voor het verkopen van je caravan 

16 augustus, 2022

Ben je van plan om jouw caravan te verkopen? Ondanks dat wij Nederlanders over het algemeen dol zijn op kamperen, kan het zijn dat je op jouw caravan bent uitgekeken. Of misschien wil je hem simpelweg inruilen voor een ander exemplaar. Je caravan verkopen is niet iets wat je iedere dag doet en er komt dan ook het nodige bij kijken. Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn presenteren we hier 7 onmisbare tips bij het verkopen van jouw caravan. 

Tip 1: Kies het juiste moment 

Allereerst is het goed om na te denken wánneer je jouw caravan wilt verkopen. Uiteraard kan dit het hele jaar door, maar in het najaar loont dit het meest. Dit is namelijk de periode waarin de vraag relatief groter is dan het aanbod, waardoor je meer geld voor jouw caravan kunt vangen. Bovendien bespaar je – als je tenminste geen vervangende caravan koopt – een winter aan stallingskosten. 

Tip 2: Bepaal van tevoren een realistische prijs 

Voordat je jouw caravan in de verkoop zet is het verstandig om een realistische verkoopprijs te bepalen. Uiteraard wil je de beste prijs, maar een te hoge vraagprijs schrikt kopers af. Tip: bereken van tevoren de actuele dagwaarde van je caravan. Als je deze weet, heb je namelijk een betere onderhandelingspositie. De waarde van de caravan hangt af van verschillende factoren, zoals het type of model, het bouwjaar, de staat van het onderhoud, eventuele schade of gebreken en mogelijke extra’s. 

Tip 3: Zorg voor goede foto’s 

Ga je jouw caravan particulier verkopen, bijvoorbeeld via een advertentie op een online verkoopkanaal zoals Marktplaats, zorg dan altijd voor goede foto’s. Maak zowel foto’s van de binnenkant en buitenkant. Vergeet de details hierbij niet, zoals bijvoorbeeld het keukentje. Maak ook foto’s van eventueel aanwezige schade. Eerlijkheid duurt immers het langst. 

Tip 4: Zorg voor een opgeruimde caravan zonder mankementen 

Om de verkoop zo goed mogelijk voor jou te laten verlopen moet je caravan in een zo goed mogelijke staat zijn. Maak hem daarom blinkend schoon en ruim hem goed op. Dit is belangrijk voor de foto’s maar ook voor bezichtigingen. Inspecteer de caravan daarnaast op mankementen en repareer deze indien mogelijk. Hoe minder mankementen, hoe beter je verkoopkans. Als er wel een mankement is dat niet gerepareerd kan worden, vermeld dit dan eerlijk in de beschrijving.  

Tip 5: Probeer oplichting te voorkomen 

Een website als Marktplaats is een prima platform om de caravan te verkopen, maar pas op voor oplichting. Zo zijn er verhalen van mensen die worden betaald in vals geld, worden beroofd van hun caravan of te maken krijgen met andere oplichtingtrucs. Voorkomen is beter dan genezen; maak daarom van tevoren duidelijke afspraken, zoals een digitale bankoverschrijving waar jij zelf bij bent.   Om je zo goed mogelijk te wapenen tegen oplichting heeft de Consumentenbond dit artikel opgesteld. 

Tip 6: Vergeet de overschrijving en vrijwaring niet 

Bij het verkopen van een caravan komt heel wat papierwerk kijken. Zo moet je ervoor zorgen dat de caravan wordt overgeschreven en moet je een vrijwaringsbewijs regelen. Het vrijwaringsbewijs is een document dat aantoont dat jij niet meer de rechtmatige eigenaar en dus niet meer verantwoordelijk bent voor bijvoorbeeld bekeuringen en verzekeringen. Geef jouw caravan daarom nooit mee zonder dat je dit bewijs ontvangen hebt. Met een overschrijving regel je dat de caravan op naam komt te staan van de nieuwe eigenaar. Verkoop je jouw caravan particulier, dan moet de kopende partij dit regelen. 

Tip 7: Verkoop je caravan aan een RDW-erkende opkoper 

Zoals je ziet komt er bij het verkopen van een caravan heel wat kijken. Onze laatste en beste tip is dan ook: verkoop jouw caravan niet particulier via Marktplaats, maar aan een RDW-erkend bedrijf zoals Wijkopencaravans.nl. Hierdoor ben je namelijk verzekerd van een eerlijke, veilige en snelle verkoop. Je loopt niet meer de kans te worden opgelicht en krijgt altijd een eerlijke prijs voor je caravan. Bovendien streven wij ernaar om altijd binnen 48 na aanmelding bij je terug te komen met een vrijblijvend bod. En tot slot regelen wij al het papierwerk voor je, van de overschrijving tot het vrijwaringsbewijs. 

Meld jouw caravan dus gauw aan door het kenteken in te voeren op onze website. Voeg een aantal foto’s toe, beantwoord een aantal vragen, en wij proberen binnen twee dagen bij je terug te komen met een vrijblijvend bod. Wil je graag sneller een bod ontvangen, dan kun je ons altijd bellen op 085-4012469 of 06-34272744.

RDW erkend bedrijf
Binnen 48 uur een bod
Ophaalservice in heel Nederland
  • RDW erkend bedrijf
  • Binnen 48 uur een bod
  • Ophaalservice in heel Nederland

Vragen? Neem contact met ons op

Contact opnemen
085 401 24 6906-34272744
info@wijkopencaravans.nl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram